Geschiedenis

SV Heusdensvheusden

Maar liefst vier voetbalclubs telde Heusden in het begin van de vorige eeuw. Juliana, Longa, PSV en HVV. Clubs die respectievelijk neutraal, protestants en alleen op zaterdag, katholiek of alleen straatvoetbal speelden. Voor elk wat wils. Pas in 1945 werd de echte basis gelegd voor de huidige SV Heusden met de oprichting van VV Heusden.

Die oprichting was eigenlijk een heroprichting omdat ‘voorloper’ Juliana vergeten was contributie te betalen aan de KNVB tijdens de roerige oorlogsjaren. Met 107 leden en drie stuivers contributie ging het nieuwe VV Heusden aan de slag.

De nieuwe club speelde op een terrein tussen de Heusdense brug en het Joodse kerkhofje. Een sterk hellend terrein met een hoogteverschil van wel één meter. Een doorn in het oog van de club. Maar het duurde toch nog tot 1950 voor de leden de kruiwagen ter hand namen en duizenden kilo’s aarde van de ene naar deandere kant sjouwden om hun sportveld te egaliseren. Toen die klus geklaard was en de kas intussen leeg, kocht iedere speler een paal en ramde die persoonlijk de grond in rond dat vernieuwde veld. Daarmee was de afrastering een feit. De legendarische Faas Wilkes en andere bekende spelers kwamen voor de openingswedstrijd naar Heusden. Eersteklasser De Valk werd door het versterkte Heusden met 3-2 verslagen.

Pas in 1963 verhuisde SV Heusden van de brug naar de huidige locatie in Oudheusden en een jaar later kreeg de club haar huidige naam: Sportvereniging Heusden ofwel SV Heusden.

In 1979 moest de voetbalclub een stuk van haar accommodatie afstaan aan de tennisvereniging. In 1983 nam SV Heusden haar derde speelveld in gebruik. En het erbarmelijke tweede speelveld kreeg in 1987 een ingrijpende opknapbeurt.

Vanaf 1945 heeft de Heusdense club altijd cafés als clubhuis gehad. De Gouden Leeuw, Café De Sport en in 1974 een eigen clubgebouw. Een houten noodgebouw. Elf jaar ging dat mee. Uiteindelijk kwam de rechter er aan te pas om weer toegang te krijgen tot café De Sp
ort. Dat café werd gesloopt en SV Heusden bouwde zelf een fraai, nieuw clubhuis. In 1986 werd dat geopend.

Herptse Boysherptse-boys

Onder de naam Excelsior speelden wat Herptenaren in 1932 voor de lol op een weiland bij de Bakkersdam. Maar voor ze daartegen een bal aan konden trappen, gingen ze eerst met de pet rond in dat dorp. Want geld om die bal te kopen, ontbrak in die vooroorlogse crisisjaren.

Excelsior werd Brabantia en in 1935 zag de RKVV Herptse Boys het levenslicht. Al in 1936 streek de vereniging op de huidige locatie aan de Hoge Prink neer. Het waren doorgaans geen lieverdjes die spelers van Herptse Boys. Menig club reisde met lood in de schoenen af naar Herpt.

De beschrijving van de clubhistorie laat niets aan duidelijkheid over. ‘De slag bij Nieuwkuijk’, de schorsing van de club in het seizoen 1965-1966 en een stevige knokpartij bij het Waalwijkse RWB. Het zijn zomaar wat gebeurtenissen uit de roerige historie van de Herptse Boys.

In 1975 kreeg de club een meisjeselftal. In 1980 werd dat een dameselftal en dat team bracht het tot in de hoogste regionen van het Nederlandse damesvoetbal. Herptse Boys Girls heette declub voortaan. De damesafdeling heeft nog haar 25-jarig bestaan gevierd maar is intussen opgeheven.

bron: Brabants Dagblad 14 november 2008 F. van Halder